woensdag, december 19, 2007

Dark Chocolate Christmas Cookies

In de Engelse les van vorig week heb ik onderstaand recept behandeld. Eerst lazen de leerlingen het voor zichzelf rustig door en daarna hebben we het vertaald met elkaar.

Dark Chocolate Christmas Cookies
© Stephanie Gallagher
Egg whites keep this cookie recipe low fat. Dark chocolate and nuts keep these cookies rich and sweet. Your friends will never know they're low calorie, too!
This is one of the richest healthy cookie recipes I've ever made.
The only fat in these Christmas cookies comes from the almonds. And almonds are a real superfood, providing a terrific source of fiber, protein, calcium and certain minerals. Plus, the dark chocolate is high in certain antioxidants which may lower blood pressure.
For my tests, I used Trader Joe's 72% bittersweet chocolate. But there's no reason you can't use 60% dark chocolate chips or even semisweet chocolate chips.

Ingredients
 6 oz dark chocoate (preferably 60% or greater)
 2 large egg whites, at room temperature
 1/8 tsp. cream of tartar
 1/4 cup granulated white sugar
 1/2 tsp. vanilla extract
 3/4 cup finely ground almonds
Melt dark chocolate in microwave at 30-second intervals on 70% power until smooth. Set aside to cool slightly.
Preheat oven to 350 degrees. Spray two large cookie sheets with nonstick spray. Using an electric mixer, beat egg whites and cream of tartar until soft peaks form. Continue beating, adding in sugar and vanilla slowly, until mixture forms stiff peaks.
Gently fold in chocolate and almonds until fully incorporated. Drop teaspoons of batter onto the prepared cookie sheets, leaving one inch between cookies.
Bake 10-12 minutes, switching racks (put bottom cookie sheet on top rack and top cookie sheet on bottom rack) halfway through baking to ensure even browning. Cookies are done when there is a light crust on the outside, but they are soft on the inside.
Makes 36 cookies.
Per cookie: 52 calories, 3 g fat, 0 mg cholesterol, 1 g fiber, 1 g protein, 0% Vitamin A, 0% Vitamin C, 1% calcium, 2% iron.

Door die laatste zin kon er een mooie link gelegd worden met het vak voedingsleer (waar zijn vezels, vitaminen en mineralen ook alweer voor?) en de biologielessen over het skelet (kalk en eiwitten), waarin deze klas zich juist heel sterk aan het verdiepen was. Overal in het lokaal lagen botten en schedels. In een speciaal daarvoor getimmerde kast bevond zich zelfs een geraamte!

Affijn. Toen het recept vertaald was, stond ik watertandend voor de klas en zei: "Als je nou een goede beoordeling voor Engels wil, zorg je er natuurlijk voor dat je de volgende les met die koekjes aan komt zetten."
"Huh?" vroegen ze.
"Nee, grapje.. Maar ik heb wel heel veel zin om ze te proeven. En ik ben ook heel benieuwd wie er nou aan de hand van zo'n Engels recept lekkere koekjes kan bakken."
"Zullen we er een wedstrijd van maken?" riep een leerling.
"Goed idee, doen we!"
"Maar dan moet jij ook meedoen!" gilde een ander.
"Afgesproken."
Het ging ineens heel snel.
Uiteindelijk hebben zich een stuk of zeven bakteams aangemeld en hebben we besloten dat de klassenmentor jury zal zijn. Hij moet blind proeven en dan beoordelen op smaak, textuur en presentatie.
Daarom moet ik nu de keuken in. Want ik vind die mentor een enorm leuke en lieve schat en ik wil dat hij mijn Dark Chocolate Christmas Cookies de lekkerste vindt!

Geen opmerkingen: