dinsdag, december 25, 2007

Kerst '07

Gistermiddag zijn Zoon en ik naar Eindhoven gereden met Leo, om aldaar Kerstavond bij Broertje & Co. doorbrengen. We moesten vooral niks bijzonders verwachten was ons van tevoren verteld. Eerst moesten er nog wat boodschappen gedaan worden en daarna gewoon een beetje rondhangen, kletsen en spelletjes doen. 's Avonds gingen we dan naar de fakkeloptocht voor de vrede die elk jaar wordt gehouden/gelopen. Om 19.00 uur zou het van start gaan op het Wilhelminaplein.
Schoonzusje "mag" aan haar time-management gaan werken, had ze me al toevertrouwd toen ze zeven minuten voor sluitingstijd van alle winkels op het parkeerterrein van winkelcentrum Woensel stond te bellen met manlief en hem vroeg wat ze ook alweer moest halen: "wc-papier, eieren en wat nog meer?" Dat is allemaal nog goed gekomen, zoals alles uiteindelijk goedkomt.
Dus was het bijna spreekwoordelijk dat we pas om 19.05 uur op het Wilhelminaplein aankwamen en dat "dus" alle fakkels uitverkocht waren. De organisatie had niet verwacht dat er zoveel mensen zouden komen: meer dan 5000 dus. We werden toegesproken door interim-burgemeester Braks en daarna gingen alle fakkels aan. Wat een stank! En slecht voor de Co2-uitstoot durf ik te wedden. Maar wel een mooi en indrukwekkend plaatje.Vooral met die volle maan erbij...We hebben een uur door de binnenstad van Eindhoven gewandeld samen met die duizenden mensen. Langs de route hadden zich verschillende muziekgroepen opgesteld om de stemming erin te houden. Auto's werden tegengehouden door verkeersregelaars en toeterden voor de vrede(?) gezellig(?) een potje mee. En onderweg heeft Schoonzusje het klaargespeeld om met haar mooie blauwe ogen nog drie fakkels van andere deelnemers af te troggelen. Zo konden Neef, Nicht en Zoon toch nog een toorts dragen, terwijl wij als volwassenen moesten zien te voorkomen dat anderen daarbij zouden ontvlammen.
Thuis wachtten warme pasteitjes en een potje Kolonisten van Catan. En nog later op de avond belde Dochter. Ze liep ergens in een dorp in de buurt van Rotterdam op straat: even een frisse neus halen. Ze was met Vriend op een Kerstfeestje beland, waar de sfeer haar iets te benauwend was geworden.
Dit alles brengt mij op de volgende vraag: waarom duurt Kerstmis eigenlijk twee volle dagen als het kindeke Jezus toch maar op één avond is geboren? Zeker een zeer moeizame bevalling geweest...

Geen opmerkingen: