maandag, maart 24, 2008

Griekse Lamspastei voor Pasen

Gisteren heb ik heus niet alleen maar gelummeld en naar de sneeuwvlokjes gekeken. Een echte juf kijkt immers ook met Pasen proefwerken na en een echte moeder staat uren in de keuken om weer eens iets nieuws te proberen. Dit keer een recept uit het kookboek De Griekse Keuken van Rianne Buis en Manousas Daskalogiannis: lamspastei, afkomstig uit West-Kreta.
Het is een erg voedzaam gerecht en slecht voor het cholesterol, met al die eieren en kazen en ook nog eens vlees. Geen goed idee voor iemand die aan het Sonjabakkeren is, zullen we maar zeggen. Maar wel ontzettend lekker, niet eens zo heel erg ingewikkeld en het ziet er prachtig uit.
Het is een recept voor 6 personenen.
Je hebt de volgende ingrediƫnten nodig:

Voor het deeg:
250 gr bloem
½ theelepel bakpoeder
1 eierdooier
1 dl dikke of uitgelekte (Griekse) yoghurt
40 gr gesmolten boter
Zout

Voor de vulling:
400 gr mals lamsvlees (bijv lamsfilet of –haas)
2 eetlepels olijfolie
2 theelepels citroensap
Zout, peper, 1 Ć  2 theelepels oregano
300 gr verse witte geitenkaas
50 gr mascarpone
1 eierdooier

1 ei, losgeklopt
2-3 eetlepels sesamzaad

Eerst maak je het deeg. Je zeeft de bloem met het bakpoeder in een kom, roert er de rest van de spullen doorheen en begint te kneden. Het moet een zacht en soepel deeg worden, dat niet plakt. Als dat zo niet lukt, kun je er nog wat yoghurt bijdoen of een scheutje heet water. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het rusten in de koelkast.
Dan de vulling. Snijd het vlees in dunne reepjes of plakjes en bak die 10 minuten zachtjes in de olie. Roer er citroensap, zout, peper en de oregano door en laat het even afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180°C of gasovenstand 3. Vet een grote, ronde ovenschaal of taartvorm in. Doorsnede van 24 cm is prima. Meng de geitenkaas, de mascarpone en dooier goed door elkaar en schep het vlees erdoor.
Verdeel het deeg in twee bijna even grote porties. Van het kleinste gedeelte maak je de bodem van de pastei door het uit te rollen in een ronde vorm, die iets groter is dan de bodem van de vorm of schaal waarin je de pastei gaat maken.
Leg de deeglap in de schaal of vorm en schep daarop de vulling. Zorg dat de vulling in het midden komt te liggen, in een hoopje. Laat circa twee centimeter van de randen vrij. Rol vervolgens de rest van het deeg uit tot een iets grotere ronde lap en dek daarmee de vulling af. Druk de randen van de twee deeglappen goed tegen elkaar aan, zodat de pastei helemaal gesloten is en de vulling niet kan gaan lekken.
Bestrijk de pastei met ei, strooi het sesamzaad erover en bak hem in ongeveer een uur goudbruin en gaar. Als het te hard gaat en de bovenkant wordt bruin, dek hem dan af met aluminiumfolie.
Serveer meteen, bijvoorbeeld met een groene salade met dille en lente-ui en een volle rode wijn.
(Bij wijze van variatie kun je aan het vlees ook nog wat gedroogde munt en kaneel toevoegen of een ½ theelepel komijn, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd.)

De salade hebben we laten zitten en ik was vergeten om rode wijn in huis te halen. Maar het was me toch een potje genieten! En het meest verrassend was nog wel, dat het smaakte als iets dat ik ooit langlang geleden in Griekenland heb gegeten.
Goed recept.

Geen opmerkingen: